Боровик королівський

Boletus regius Krombh.

Російська назва — боровик королевский. З родини болетових — Boletaceae.

Боровик королівський Шапка боровика королівського 5—10(15) см у діаметрі, рожева, згодом бурувато- або коричнювато-червона, волокниста. Шкірка не знімається.

Пори боровика королівського жовті, вохряно-жовті. Спори II — 15×4—5 мкм, веретеноподібні, жовтувато-буруваті. Спорова маса оливкова.

Боровик королівський має ніжку 5—10(14) X Х2—5(6) см, вона лимонно-жовта, вохряно-жовта, із світлою сіткою.

М’якуш боровика королівського лимонно-жовтий, під шкіркою червонуватий, при розрізуванні колір не змінюється, з приємним запахом і смаком.

Боровик королівський поширений у Прикарпатті. Росте в листяних (переважно букових) лісах, на вапнякових грунтах, у червні — вересні. Рідкісний цінний їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують.

Залишити відповідь