Хрящ-молочник гірчак

Lactarius rufus

Російська назва — горькушка. З родини сироїжкових – Russulaceae.

Опис гриба хрящ-молочник гірчак

Хрящ-молочник гірчак Шапка гриба хрящ-молочник гірчак гола, 3—10(12) см у діаметрі, щільном’ясиста, опукло-плоска або увігнуторозпростерта, з більш-менш гострим горбочком у центрі, сірувато-червонувато-коричнева, гола, іноді дрібногорбкувато-зморшкувата. Пластинки у гриба хрящ-молочник гірчак густі, вузькі, рожевувато-білуваті, згодом червонувато-світло-вохряні, м’ясо-вохряні або іржаво-червоно-вохряно-білуваті. Спори гриба хрящ-молочник гірчак (7)8—10×6—7,5 мкм. Ніжка хрящ-молочника гірчака 4—8(12)x0,5—2 см, кольору шапки або світліша, біля основи білувато-повстиста, щільна, з часом утворюється порожнина. Молочний сік гриба хрящ-молочник гірчак водянисто-білий, пекучо-їдкий, на повітрі не змінюється. М’якуш кольору шапки, але світліший, щільний, має запах деревини.

Гриб хрящ-молочник гірчак поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у хвойних і мішаних лісах, часто великими групами у червні—листопаді. Хрящ-молочник гірчак – умовно їстівний гриб низької якості. Свіжим не використовують, заготовляють про запас — засолюють після відварювання (відвар вилити).

Залишити відповідь