Хрящ-молочник повстистий

Lactarius vellereus

Місцеві назви — молочай, скрипун. Російські назви — скрипница, груздь войлочный. З родини сироїжкових — Russulaceae.

Опис гриба хрящ-молочник повстистий

Хрящ-молочник повстистий Шапка гриба хрящ-молочник повстистий 5—15(20) см у діаметрі, щільном’ясиста, увігнуто-розпростерта, біла, пізніше жовтувато-брудно-біла, коричнювато-біла, шершаво-волосисто-повстиста, суха. Пластинки e гриба хрящ-молочник повстистий білуваті, згодом кремові, пізніше рожевувато-жовтуваті до червонувато-коричнюватих, з частими анастомозами, на місцях розриву темніють. Спори хрящ-молочника повстистого (7) 9—12×7,5—10 мкм. Ніжка гриба хрящ-молочник повстистий 2—6×2—5 см, щільна, білувата, пізніше жовтувата, тонкоповстиста. М’якуш повстистого хряща-молочника щільний, білий, товстий, з приємним запахом, пекучо-їдкий, при розрізуванні поступово жовтіє, через кілька годин місцями трохи рожевіє. Молочний сік у гриба хрящ-молочник повстистий білий, на повітрі не знінюється, іноді дуже поволі жовтіє, гіркий.

Гриб хрящ-молочник повстистий поширений в Лісостепу та на Поліссі. Росте повстистий хрящ-молочник у листяних, хвойних та мішаних лісах у липні — листопаді. Умовно їстівний гриб низької якості. Використовують гриб хрящ-молочник повстистий свіжим після відварювання (відвар вилити). Його часом помилково приймають за їстівний гриб хрящ-молочник перцевий.

Залишити відповідь