Маслюк модриновий

Boletus elegans Schum. ex Fr.
[Ixocomus elegans (Schum. ex Fr.) Sing., Suillus elegans (Schum. ex Fr. Snell.)]

Російська назва — масленок лиственничный. З родини болетових — Boletaceae.

Маслюк модриновий Шапка гриба маслюк модриновий 4—10(15) см у діаметрі, жовто- або оранжево-коричнева, клейка. Шкірка знімається.

Пори модринового маслюка жовтуваті, сірувато-або оливково-жовті, дрібні, від дотику рожевіють, потім коричневіють. Спори жовтуваті, 7—10X3—4 мкм, веретеноподібні, жовті. Спорова маса маслюка модринового жовтувато-бура.

Ніжка модринового маслюка щільна, з кільцем 4—10(12) х 1—2(3) см, до кільця жовта, нижче коричнювата. Кільце біле, жовтувате, швидко зникає.

М’якуш модринового маслюка жовтий, при розрізуванні на повітрі в шапці злегка рожевіє, у ніжці трохи зеленіє. Смак і запах добрі.

Росте модриновий маслюк у модринових лісах у липні — жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують.

Залишити відповідь