Печериця рудіюча отруйна

Agaricus xanthodermus Gen.

Російська назва — шампиньон рыжеющий ядовитый. З родини агарикових — Agaricaceae.

Опис гриба печериця рудіюча отруйна

Печериця рудіюча отруйна

Плодове тіло гриба печериця рудіюча отруйна біле, брудно-біле, від дотику одразу жовтіє, м’якуш гриба має запах карболової кислоти.

Шапка печериці рудіючої 5—8(12) см у діаметрі, напівсферична, згодом опукло- або плоскорозгіростерта, гладенька, до краю луската, часто тріщинувата; при підсиханні коричнювато- або бурувато-сіра, з білуватими плямами.

Пластинки у гриба печериця рудіюча отруйна рожеві, з віком коричневі. Спорова маса коричнева. Спори 5—6(7—9)хЗ— 4,5(6) мкм.

Ніжка гриба рудіючої печериці дорівнює діаметру шапки або коротша, порожня, кольору шапки, біля основи жовта, гладенька. Кільце вузьке, повисле, біле, по краю жовтувате, нестійке.

М’якуш шапки гриба печериця рудіюча отруйна білий, бруднувато-білий, м’якуш ніжки біля основи жовтуватий, із запахом карболової кислоти, у сухих плодових тілах печериці рудіючої сіруватий з легким фіолетовим відтінком, при розрізуванні м’якуш ніжки жовтіє, біля основи оранжевіє.

Росте по всій Україні в садах, парках, на луках, в лісах (на галяви нах) у липні — жовтні. Отруйний гриб, при вживанні спричиняє тяжке шлунково-кишкове захворювання. Природа отрути, властивої грибу, не з’ясована.

Залишити відповідь