Підвишень

Clitopilus prunulus (Scop, ex Fr.) Kumm.

Місцеві назви — садовик, вишняк. Російська назва — подвишень. З родини трихоломових — Tricholomataceae.

Підвишень

Шапка у гриба підвишня 3—7(12) см у діаметрі, товстом’ясиста, опукло- або увігнуторозгіростерта, лійкоподібна, біла, світло-сіра, у центрі темніша, іноді нерівномірно забарвлена, з буруватими розпливчастими плямами, тонковолокниста, суха.

Пластинки підвишня спочатку білуваті, потім рожеві, вузькі, спускаються на ніжку. Спорова маса рожева. Спори 10—14×5—6 мкм, рожеві, веретеноподібно-овальні, з поздовжніми 5—7 гранями.

Ніжка у гриба підвишень 3,6×0,8—2 см, щільна, іноді ексцентрична, білувата, згодом кольору шапки, біля основи білоповстиста. М’якуш білий, приємний на смак, пахне борошном.

Зустрічається підвишень по всій Україні у листяних і мішаних лісах, на галявинах, у садах, на трав’янистих місцях, у червні — жовтні. Підвишень – дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.

Напишіть відгук