Russula atropurpurea (Krombh.) Britz.
Російська назва — сыроежка черно-пурпуровая. З родини сироїжкових — Russulaceae.
Шапка сироїжки чорно-пурпурововї 5-10(15) см у діаметрі, щільном’ясиста, опукла, згодом опукло- або горбкуваторозпростерта, часто в центрі увігнута, темно-червона, пурпурово-фіолетова, оливкувато-темно-фіолетова, у центрі більш-менш вохряна, оливкувата, зеленкувата або чорна, не вицвітає, гола, клейкувата, з рівним або хвилястим, тупим, гладеньким краєм. Шкірка знімається до половини шапки.
Пластинки сироїжка чорно-пурпурова має білі, пізніше жовтуваті. Спорова маса біла. Спори 8—10×7—9 мкм, шипасті. Ніжка 4—8×1—3 см, щільна, біла, іноді з рожевим відтінком, пізніше біля основи сіріє та коричневіє.
М’якуш гриба сироїжка чорно-пурпурова білий, у молодого гриба їдкуватий, з часом солодшає, сіріє, згодом коричневіє, при розрізуванні трохи сіріє, з гострим неприємним запахом.
Зустрічається сироїжка чорно-пурупрова по всій Україні у листяних (букових, дубових) та хвойних (соснових) лісах у жовтні. Їстівний гриб, використовують свіжим.