Вовнянка

Lactarius torminosus

Місцева назва — мохначка. Російська назва — волнушка. З родини сироїжкових — Russulaceae.

Опис гриба вовнянка

Вовнянка Шапка гриба вовнянка 4—10(12) см у діаметрі, щільном’ясиста, напівсферична, опукло- або увігнуторозпростерта, іноді майже лійкоподібна, сірувато-рожевувата, цегляно-рожева, м’ясисто-червона, з більш-менш виразними темнішими концентричними зонами, спочатку волокнисто-волосисто-луската, пізніше майже гола, до краю світліша, повстисто-волокнисто-бахромчаста; при натискуванні набуває коричневого, потім оливкового кольору; при зволоженні клейка. Пластинки гриба вовнянка тонкі, вузькі, білуваті, згодом рожевувато світло-вохряні. Спори вовнянки 7,5—10×5,5—7 мкм. Ніжка гриба вовнянка 4—6×1—2 см, кольору шапки або світліша за неї, гола, часто зморшкувата, з вм’ятинами і порожниною. М’якуш гриба вовнянка у шапці білуватий, під шкіркою рожевуватий, у ніжці червонуватий, у периферичному шарі темніший, без особливого запаху, пекучо-їдкий, при розрізуванні колір не змінюється. Молочний сік гриба вовнянка білий, пекучо-їдкий, не змінюється на повітрі.

Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте в березових і мішаних з березою лісах у серпні — жовтні.

Умовно їстівний гриб. Використовують свіжим після дворазового (по 20 хв) відварювання гриба, розрізаного на частини, іноді помилково приймають за рижика смачного.

Залишити відповідь