Валуй

Russula foetens (Fr.) Fr.

Місцева назва — сироїжка смердюча. Російська назва — валуй. З родини сироїжкових — Russulaceae.

Опис гриба валуй

Валуй Шапка гриба валуй 6—10(12—16) см у діаметрі, іцільном’ясиста, напів-куляста, згодом опукла, пізніше розпростерта, іноді у центрі увігнута, бурувато-рудувато-вохряна, коричнево- або бурувато-жовта, гола, дуже клейка, з вузлувато-рубчастим краєм. Шкірка у гриба валуй не знімається. Пластинки гриба валуй жовті, пізніше бурувато-руді. Спорова маса валуя жовта. Спори 8—10×7—9 мкм. Ніжка гриба валуй 4—8×2,5(3) см, дуже щільна, згодом з порожниною, білувата, донизу жовтувата, вохряна. М’якуш валуя щільний, їдкий, жовтуватий, бурувато-жовтуватий, з неприємним запахом.

Зустрічається гриб валуй по всій Україні. Росте у листяних та хвойних (соснових) лісах у липні — жовтні. Умовно їстівний гриб.

Вживати у їжу можна тільки після дворазового (по 20 хв) відварювання гриба, розрізаного на частини. Використовують його свіжим, про запас засолюють.

Залишити відповідь