Печериця звичайна

Agaricus campestris Fr.
[Psalliuta campestris (Fr.) Quel.]

Місцеві назви стернівка, печірка. Російська назва — шампиньон степной. З родини агарикових — Agaricaceae.

Печериця звичайна Шапка печериці звичайної (степової) 4-8(12) см у діаметрі, товстоніжном’ясиста, куляста, згодом опукло- або плоскорозпростерта, біла, брудно-біла, іноді з легким рожевуватим або коричнюватим відтінком, гола або з малопомітними лусочками, блискуча, шовковиста.

Пластинки звичайної печериці вільні, рожевуваті, брудно-рожеві, пізніше темно-коричневі. Спорова маса пурпурово-коричнева. Спори 7—9(10) X5—6(7) мкм, гладенькі.

Ніжка печериці звичайної 3—6(8)х0,8—2 см, щільна, кольору шапки, з тонким нестійким кільцем.

М’якуш у цього гриба ніжний, білий, при розрізуванні рожевів, з приємним смаком і запахом.

Зустрічається печериця звичайна (степова) по всій Україні на луках, полях, у цілинних степах, групами, у червні — жовтні. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, засолюють, маринують. У печериці звичайної виявлено антибіотики з широким спектром дії.

Замість печериці звичайної часом помилково збирають печерицю рудіючу отруйну та смертельно отруйні мухомори — білий смердючий і бліду поганку.

Залишити відповідь