Зморшок їстівний

Morchella esculenla

Місцева назва гриба зморшок їстівний — ковпачок. Російська назва — сморчок съедобный. 3 родини морхелових — Morchellaceae.

Опис гриба зморшок їстівний

Зморшок їстівний Шапка гриба зморшок їстівний 3—6 см заввишки, яйцеподібна, пориста, жовто-коричнева, жовто-бура, з порожниною. Спори зморшка їстівного 16-20×10—12 мкм. Ніжка їстівного зморшка видовжена, 2—4х1—2 см, білувата, клейкувата, зморшкувата, порожня. М’якуш гриба зморшок їстівний білий, з приємним запахом.

Гриб зморшок їстівний поширений по всій Україні, росте на узліссі, в садах, навесні (квітень). Умовно їстівний гриб. Гриб зморшок їстівний використовують свіжим лише після 10—15-хвилинного відварювання (відвар вилити!). Про запас гриб зморшок їстівний сушать. Висушені зморшки їстівні можна використовувати тільки через три місяці. У зморшках їстівних міститься отруйна гельвелова кислота, яка під час варіння переходить у відвар. При вживанні останнього настає гемоліз крові.

Замість зморшка їстівного часом помилково збирають смертельно отруйний гриб строчок звичайний.

Залишити відповідь