Хрящ-молочник груповий

Lactarius insulsus

Російська назва — груздь групповой. З родини сироїжкових Russulaceae.

Опис гриба хрящ-молочник груповий

Хрящ-молочник груповий Шапка у гриба хрящ-молочник груповий 5—10(15) см у діаметрі, щільном’ясиста, при підсиханні пробкувата, лійко- чи вухоподібна, увігнуторозгіростерта, здебільшого асиметрична, жовтувато-оранжувата, потім бурувато-жовта, бруднувато-світло-вохряна, жовтувата, з невиразними водянистими концентричними смугами, гола, клейка.

Пластинки хрящ-молочника групового кремові, потім рудуваті, бурувато-жовтуваті або коричнюваті. Спори 7—8,5×6—7 мкм. Ніжка гриба хрящ-молочник груповий 2 4(6)x1-3,5 см, донизу звужується, дуже щільна, пробкувата, біла, згодом кремова, гола.

М’якуш гриба хрящ-молочник груповий дуже щільний, білуватий, пізніше жовтуватий, з приємним слабким запахом, їдкий, при розрізуванні поволі рожевіє, потім буріє. Молочний сік водянисто-білий, малопомітний, зрідка білуватий, пекучо-їдкий.

Поширений гриб хрящ-молочник груповий у Прикарпатті, на Поліссі та в Лісостепу. Росте групами в листяних (дубових та букових) лісах у липні жовтні. Умовно їстівний гриб, використовують свіжим після дворазового (по 20 хв) відварювання, розрізаним на частини (відвар вилити).

Залишити відповідь