Lactarius lurpis, Lactarius necator
Місцева назва — рижок чорний. Російська назва — груздь черный. З родини сироїжкових — Russulaceae.
Опис гриба хрящ-молочник оливково-чорний
Шапка гриба хрящ-молочник оливково-чорний 5—10(20) см у діаметрі, щільном’ясиста, увігнуторозпростерта, оливково-коричнева, іноді оливково-чорнувата, до краю світліша, жовтувата, з більш-менш яскравими, темнішими концентричними зонами (молоді плодові тіла іноді жовтуваті), волокниста, гола, клейка.
Пластинки гриба хрящ-молочник оливково-чорний вузькі, білуваті або жовтуваті, згодом брудно-жовті до коричнюватих, стиглі, від дотику коричневіють або буріють.
Спори хрящ-молочника оливково-чорного7,5—8,5×6—7 мкм. Ніжка клейка. М’якуш гриба хрящ-молочник оливково-чорний білий, при розрізуванні темніє, їдкуватий, із слабким грибним запахом. Молочний сік білий або водянисто-безбарвний, на повітрі не змінюється, пекучо-їдкий.
Гриб хрящ-молочник оливково-чорний поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте в листяних (під березою) і мішаних з березою лісах у липні — листопаді. Умовно їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють після дворазового (по 20 хв) відварювання (відвар вилити) розрізаним на частини.