Маслюк зернистий

Boletus granulatus Fr.
[Ixocomus granulatus (Fr.) Quel. Suillus granulatus (Fr.) O. Kuntze]

Місцева назва — маслюк справжній. Російська назва — масленок зернистый. З родини болетових — Boletaceae.

Маслюк зернистий Шапка гриба маслюк зернистий 3—8(10—12) см у діаметрі, жовтувато- або рудувато-коричнювата, рудувато-каштанова, згодом буро-жовта або буро-вохряна, гола, клейка, при підсиханні блискуча. Шкірка знімається.

Пори маслюка зернистого округло-кутасті, з нерівним краєм, жовтуваті, згодом буро-жовті. Спори оливкувато-жовті, 8—10×2,5—4 мкм.

Ніжка у зернистого маслюка 4—8×1—2 см, щільна, кольору шапки, іноді світліша, борошнисто-зерниста, з віком темно-пунктирована.

М’якуш у зернистого маслюка щільний, жовтий, при розрізуванні не змінюється, смак і запах приємні.

Маслюк зернистий зустрічається по всій Україні у соснових лісах на піщаних грунтах у червні — жовтні. Маслюк зернистий — дуже добрий їстівний гриб, проте цей гриб швидко псується. Маслюк зернистий використовують свіжим, про запас сушать, засолюють, маринують.

Залишити відповідь