Мухомор червоніючий

Amanita rubescens

Місцеві назви – паремуд, маремуха. Російська назва мухомор краснеющий. З родини мухоморових Amanitaceae.

Опис гриба мухомор червоніючий

Мухомор червоніючий Шапка гриба мухомор червоніючий 3—10(15) см у діаметрі, напівсферична, згодом опукло- або плоскорозпростерта, сірувато-коричнювато-рожевувата, іноді з пурпуровим відтінком, з великими білуватими або сіруватими бородавчастими, у центрі часто гостроконусоподібними, нестійкими лусками. Пластинки гриба мухомор червоніючий широкі, густі, білуваті, згодом брудно-рожевуваті. Спори у гриба мухомор червоніючий 7—11×5—7 мкм, широкоовальні, гладенькі. Ніжка мухомора червоніючого 3—10×1,5—3,5 см, щільна, внизу з великою окантованою бульбою, кольору шапки, борошнисто-луската, з широким, знизу білим, зверху рожевуватим пластівчастим кільцем, з прирослою піхвою. М’якуш гриба мухомор червоніючий спочатку білуватий, згодом рожевуватий, у ніжці внизу червонуватий, солодкий, з віком гоструватий, без особливого запаху.

Мухомор червоніючий росте у хвойних та листяних лісах по всій Україні у липні — жовтні. Умовно їстівний гриб. Використовують свіжим після дворазового відварювання (по 20 хв) гриба, розрізаного на частини. Дуже подібний до отруйного мухомора пантерного.

Залишити відповідь