Печериця садова

Agaricus bisporus (J. Lange) Pil.
[A.hortensis (Cke.) Pil.; Psaliota bispora (J. Lange) F. H. Moell. et J. Schaeff.]

Російська назва — шампиньон садовый. З родини агарикових — Agaricaceae.

Печериця садова Шапка печерицісадової 4,5—8 см у діаметрі, товстощільном’ясиста, бурувато-або сірувато-коричнювата, кольору горіха, часто з червонуватим відтінком, притиснутолуската, рідше гладенька, при підсиханні бурувата, коричнева.

Ніжка садової печериці дорівнює діаметру шапки або довша від нього, до основи потовщена або з бульбою. Кільце вузьке, біле, потім червонувато-сірувато-коричнювате, нестійке, зникає.

Спори у садової печериці 4,5—6(7) ХЗ,5—4,5 або 8—8,5(9) Х4,6—6,8 мкм.

М’якуш гриба білий, щільний, при розрізуванні червоніє, у сухих плодових тіл він червонувато-бежевий.

Зустрічається садова печериця по всій Україні у степах, на пасовищах, у садибах, садах, у липні — листопаді. Штучно культивується на угноєному грунті. Їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.

Залишити відповідь