Печериця темнолуската отруйна

Agaricus placomyces Peck.
[A. meleagris (J. Schaeff.) Pil.]

Російська назва — шампиньон темночешуйчатый ядовитый. З родини агарикових — Agaricaceae.

Опис гриба печериця темнолуската отруйна

Печериця темнолуската отруйна

Шапка гриба печериця темнолуската отруйна 5—10(12) см у діаметрі, м’ясиста, напівкуляста, дзвоникоподібна, згодом опукло- або плоскорозгіростерта, сіра, коричнювато-сіра, густо-темнолуската, у центрі темніша, до краю світліша, суха.

Пластинки гриба печериця темнолуската отруйна вільні, широкі, білуваті, пізніше лілувлто-рожеві, з віком темно-коричневі. Спори печериці темнолускатої отруйної 4—5×3 мкм.

Ніжка темнолускатої печериці6—10(12)х1—1,5 см, внизу з бульбою до 2,5 см у діаметрі, з порожниною, біла, біля основи жовта, гола, з широким білим кільцем. Ніжка і кільце від дотику жовтіють, пізніше коричневіють. М’якуш гриба печериця темнолуската отруйна білий, у ніжці внизу жовтий, при розрізуванні жовтіє, потім коричневіе, з неприємним запахом.

Гриб печериця темнолуската отруйна поширений у Лісостепу, Криму. Росте у листяних та мішаних лісах на вологих місцях, групами, у липні — вересні. Отруйний гриб, при вживанні в їжу спричиняє тяжке шлунково-кишкове захворювання.

Залишити відповідь