Рядовка зелена (зеленушка)

Tricholoma flavo-virens (Fr.) Lundell
[T. equesle (Fr.) Kumm]

Місцева назва — голубінка зеленувата. Російська назва — зеленушка. З родини трихоломових — Tricholomataceae.

Рядовка зелена Шапка рядовки зеленої 4—10 см у діаметрі, товстощільном’ясиста, плоско- або трохи увігнуторозпростерта, коричнювато- чи оливкувато-зеленувата, сірувато-зеленувата, до краю світліша, у центрі притиснуто-дріб-нолуската, зрідка гола.

Пластинки у зеленої рядовки густі, сірчано- або лимонно-жовті. Спорова маса біла. Спори 6—8×3,5—5 мкм, гладенькі.

Ніжка рядовки зеленої 4—7×1—2 см, щільна, сірчано-жовта, вгорі світліша, гола.

М’якуш гриба рядовка зелена білий, згодом трохи жовтуватий, компактний, з приємним смаком і запахом свіжого борошна.

Поширений гриб рядовка зелена на Поліссі та в Лісостепу. Росте у хвойних лісах, на піщаних грунтах, у вересні — листопаді. Плодові тіла напівза-глиблені в піщаний грунт. Заготовляють на Поліссі. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють, маринують. Вживання страв з зеленушки разом з алкоголем може викликати отруєння.

Залишити відповідь