Синяк

Boletus luridus

Місцева назва — потіч гіркий. Російські назви — дубовик, синяк. З родини болетових — Boletaceae.

Опис гриба синяк

Гриб синяк Шапка гриба синяк 5—12(20) см у діаметрі, жовтувато- або коричнювато-оливково-бура, іноді до краю червонувата, тонкобархатиста, стигла майже гола, при дотику синіє. Шкірка знімається. Пори гриба синяк спочатку вохряно-червонуваті, потім оранжево-червоні, пурпурово-коричневі або пурпурово-оливкові, від дотику синіють. Спори гриба синяк 9(11)-16×5—7 мкм. Ніжка синяка 7—12(15)x2—5(7) см, щільна, вгорі жовта, внизу червонувата, вкрита червоною сіткою на жовтому фоні. М’якуш гриба синяк жовтий, у ніжці внизу червонуватий, при розрізуванні синіє, згодом більш-менш зеленіє, з приємним смаком і запахом.

Гриб синяк поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте в листяних і мішаних лісах у червні — вересні. Умовно їстівний гриб, який іноді помилково приймають за отруйний чортів гриб. Використовують гриб синяк розрізаним на частини після дворазового відварювання (по 20 хв). При вживанні разом з алкоголем може викликати отруєння.

Залишити відповідь