Заячий гриб

Gyroporus castaneus (Bull ex Fr.) Quel.
[Boletus caslaneus Bull, ex Fr.]

Російська назва — гиропорус каштановий, заячий гриб. З родини болетових — Boletaceae.

Заячий гриб (гіропор каштановий) Шапка в заячого гриба 3-8(12) см у діаметрі, каштаново- або іржаво-коричнева, суха, тонкоповстиста. Шкірка з шапки не знімається.

Заячий гриб має пори білі, згодом жовтуваті, округлі. Спори безбарвні, 8—11(12) х5— 6,5(7) мкм. Спорова маса біла.

Ніжка заячого гриба 4—7х1—3 см, з порожнинами кольору шапки, тонкоповстиста. М’якуш в нього білий, коричнюватий, крихкий; при розрізуванні колір не змінюється, з приємним смаком і запахом.

Заячий гриб поширений по всій Україні. Росте у листяних і мішаних лісах (під дубом) у липні — жовтні. Заячий – дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать.

Залишити відповідь